Mediation-Coaching.nl | Echtscheidingsadvocaten in Amsterdam

De ondersteuning die u nodig heeft bij huwelijksontbinding


Met de Belastingdienst contact opnemen na een echtscheiding

U bent gescheiden, wat nu met betrekking tot de Belastingdienst?

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis en het laatste waar je op dat moment aan wilt denken is aan belastingen. Toch is het belangrijk dat je weet dat een scheiding voor beide partijen fiscale gevolgen heeft.

alimentatie en de belastingdienst

alimentatie en de belastingdienst

Van belang is dat je met betrekking tot de alimentatie (wanneer van toepassing) de ene partij dit als inkomen mee moet nemen met de aangifte inkomstenbelasting. De andere partij kan dit opvoeren als aftrekpost (LET OP: na januari 2015 kan dat niet meer!). Bij kinderalimentatie is dat echter niet het geval. Deze inkomsten hoeven dus niet bij het inkomen opgeteld te worden. Het geldt dus alleen voor de partneralimentatie.

Ook zijn er consequenties met betrekking tot de loonheffingen (kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl).

De kosten van de echtscheidingsprocedure zijn niet aftrekbaar voor de belasting. Ook als de partner zich verweert tegen de hoogte van de alimentatie dan zijn de kosten voor die procedure op zich ook niet af te trekken.

Voor het verkrijgen of verhogen van de partneralimentatie kunnen wel juridische kosten opgevoerd worden als aftrekpost. Vraag de advocaat dus altijd duidelijk te specificeren waaraan hij zijn tijd heeft besteed. Want alleen op die kosten kan fiscaal bespaard worden maar moet natuurlijk ook wel overlegd te worden.

Ook heeft het ontbinden van een huwelijk gevolgen voor de heffingskorting en voorlopige aanslag. Wilt u daar meer informatie over ontvangen dan kan dat ook telefonisch via 0900-1733 (90cpm) of neem met de Belastingdienst contact op.

 

Verder kan men informatie over huwelijksontbinding en de fiscale gevolgen ervan vinden op www.belastingdienst.nl